torsdag 30 juni 2022

Öppna lapplandsmästerskapen i trolling 2022 första tävlingsdagen

Så var det dags att på nytt plita ner några rader om vårt fiske. 

Som brukligt veckan efter midsommar ska ÖLM avgöras i Arjeplog. I årets upplaga är arrangemanget fullkomligt då inga covid-restriktioner begränsar festen. Det totala deltagarantalet för årets tävling tillkännagavs vid morgonens kaptensmöte, 61 ekipage är med i kampen om slutsegern och prispengarna på 20 000 SEK. 

En längre tids värme har värmt upp en kvav sommarluft i Norrbotten och så även i Arjeplog, men någon gassande hetta var det inte tal om under morgonen innan starten, men den skulle komma senare under dagen. 

En god stämning hade redan dagarna innan hunnit lägga sig över hamnen och de flitigt arbetande arrangörerna hade i vanlig ordning ställt till med ett oklanderligt och mycket efterlängtat arrangemang. 

Påväg ut till starten

För vår del har ”försäsongen” tyvärr i stort sett uteblivit, då annan verksamhet har prioriterats. Dock infann sig förhoppningarna om god fiskelycka innan startskottet hade gått. Starten var odramatisk för vår del och som en del i ett pärlband tuffade vi upp längs Hornavans avlånga vattensystem. 

När vi fått ut alla tio spön tog det ungefär en 20 – 30 minuter innan första fisken gjorde sin närvaro känd och högg på ena djupriggen, en öring som endast mätte korta 42 cm fick snabbt gå tillbaka. 

En stund senare var det dags för action igen. Ett hugg på samma spö som den tidigare fisken på 42 cm hade huggit på men det gick lös direkt. Vi kunde fortfarande se fiskens eko på vår panoptix och såg hur den flyttade sig mot andra beten och då högg den på den djupare placerade riggen. Efter en kortare drillning hade vi dagens och tävlingens första godkända fisk i båten.


En öring på 50 cm och 1488g

Vi skulle sedan få stifta bekantskap med några väldigt små rödingar (28 och 31 cm). Därtill hade vi ett antal bomhugg också som inte gav någon utdelning. Allt detta hade hunnit inträffa fram till omkring 10:30, sedan avtog all vind och fisket verkligen dog för vår del. När vi plockade upp grejorna strax efter 16:00 hade ingenting annat än våra beteskontroller och -byten ägt rum. Ur tråkigt! 

Vid målgång gled vi sakta in mot en trevligt livesändande brygga där fiskarna överlämnades till tävlingsorganisationen. På Facebook hade vi kunnat se att en del fisk kommit upp och även en finare på 82 cm men det gick rykten om att det fanns en ännu större fisk än så.


Vår AMT 215 PH påväg mot fiskinlämningen

Och visst var det så, Team North Western, med Eje Bjuhr och Robert Öberg ombord hade lurat en öring på 86 cm som vägdes till 6730 gram. Detta visade sig skulle bli dagens största fisk och tillsammans med en röding på 48 cm landade de på en andra plats med 117,7 poäng. 

De som leder efter första dagen är dock Wobblerfabriken som hade två fina öringar, en på 82 cm och 6220 gram samt en på 63 cm och 2852 gram vilket gav 130,7 poäng.

På tredje plats efter första dagen återfinns team 460XL som vägde in tre fiskar och landade på 113,6 poäng. 

För vår egen del hamnar vi på 16:e plats med en poäng på 34,88. Imorgon hoppas vi på något mer vind och för vår del betydligt mer action.

Nya tag imorgon! 

/Richard - Team F4F

1 kommentar:

Populära inlägg