måndag 23 juli 2018

Racksund fiskefestival 2018


Efter veckor av kanonväder skulle det äntligen bli dags för en av många högt ansedd tävling. En tävling där man kan fiska efter andra arter än bara ädelfisk. Klasser i arterna; abborre, gädda, harr, röding och öring där det är största fisk som räknas. Man kan fiska från land och är inte styrd till trolling, man kan även fiska oavbrutet från onsdag 1200 till lördag 1500, om man vill. Denna tävling är Racksunds fiskefestival. 

Största fisken för vår del 3,66 kg

Det var egentligen genom denna tävling för ca 18 år sedan som vi kom i kontakt med tävlingar i fiske och då framför allt trollingfisket. Vi började då väldigt småskaligt med en personbåt 520 som Peter ägde och bak på den hängde en nissan 13,6 hk rorkultare. Den båten utrustades successivt, först med ekolod och därefter en djuprigg. Senare införskaffades ytterligare en djuprigg innan det blev en uppgradering till en Ideal 550 och ännu senare en Nordsjö 600 och nu sitter vi i en AMT 215 PH.


Nåväl åter till årets tävling. Årets sommar har varit otrolig ur ett vädermässigt perspektiv, med soligt och varmt väder i flera veckor. Att det sedan lett till hemska skogsbränder över hela landet är ju förstås en baksida. Med det som facit är det inte så konstigt att sjöarna Aisjaur och Uddjaure som är de vi normalt befinner oss på under denna tävling hade yttemperaturer på över 20 grader. 

Att fisket skulle bli trögt var något som vi antog skulle inträffa och såhär i summerande stund kan det bekräftas. Tävlingen startade onsdag 18/7 1200 och slutade lördag 21/7 1500.


Första tävlingsdagen onsdag

Vår vana trogen styrde vi upp på Aisjaur och tacklade ut i hopp om att få tag i den stora öringen. Tråkigt nog uteblev huggen sånär som på ett hugg som antogs vara en öring, men den gick lös efter en kort stunds drillning. Utöver detta togs två gäddor och någon abborre med, dessa hade dock inte tillräckligt hög vikt för att vägas in. 

Det var däremot andra som hade bättre fiskelycka, däribland Cristoffer Carlman som tog en öring på 4,22 kg i Fluka samt Micke och Åsa-britt Wikström i team Uddlös som vägde in en öring på 3,77 kg. 

För andra året nu så anordnas även en örings-cup där man får räkna en öring per dag under alla de fyra dagarna och största totalvikt står som segrare och vinner 7500:-. Detta var sorgligt nog något vi blev avhängda från redan efter dag ett då vi gick bom. Visst om vi skulle få fem-kilos fiskar resterande dagar fanns det förstås en liten möjlighet. 


Andra tävlingsdagen torsdag 

Efter onsdagens besvikelse var självförtroendet något stukat och det krävdes en uppryckning. Väckaren ringde 0600 och 0700 var alla spön ute. Uppryckningen blev verklighet efter ca 45 min trolling. Första hugget var något försiktigt, men det kändes med en gång att detta var en öring och en öring på 1,55 kg landades. En dryg halvtimme senare högg det igen och då var öringen något större.

 En öring på 2,31 kg


Den öring som vägde 2,31 skulle bli den största för dagen, vilket inte var så bra som vi hoppats på och ledde till en blygsam placering i resultatlistorna. Totalt under dagen fick vi fem godkända öringar samt två som var för små. De flesta låg kring två kilo.


Öring 2,1 kg

Öring 2,0 kg


Tredje tävlingsdagen fredag

Denna dagen klev vi upp en timme tidigare i hopp om att morgonsfisket skulle bära frukt. Så blev det inte riktigt, fisket var väldigt trögt så även i andras båtar. Detta till trots kämpade vi på med små förändringar och till sist så löste ena djupriggsspöet och fisken drog iväg. Till vår förvåning var det inte så stor fisk som vi hade hoppats och trott med hänsyn till rusningen. Det visade sig bli den enda godkända fisk denna dag.

Rapp öring på 2,04 kg

I lag 2's båt har det gått ovanligt tungt, men under fredagen lyckades man plocka en godkänd öring över två kilo. Men det var inte alls av den kaliber som skeppare Jan Lindblom hoppats på.

Lag 2 med sin största fisk för tävlingen

I toppen av öringsklassen var det efter fredagens fiske inga förändringar och Christoffer Carlman ledde fortfarande med 4,22 kg. Ny trea var dock team blåbär, med en öring på 3,58 kg.


Sista tävlingsdagen lördag

Återigen klev vi upp 0500 och satte iväg upp på Aisjaur, en sjö som vi vet håller grov fisk och som vi själva tagit +5kg fisk i. Vi ansåg att det vore ju lite märkligt att vinna på 4,22 kg om än inte osannolikt då man vunnit på 4,20 kg bara för något år sedan. Men dom finns ju där, dom stora. 

Vi fick ut spöna och hann inte fiska mer än en timme innan det högg på ena djupriggen, rätt bra fart i fisken och som den trasslade in andra spön. Fem spön var inblandade i denna fiskens lina och sakta men säkert drillade Peter in den och undertecknad kunde klippa och lösgöra linor som inte hade med denna fisk att göra. Det gick bra och vi fick öringen till båten. Rätt odramatiskt kunde den landas och det kändes att vi gjort en förbättring när håven lyftes in över relingen. Skulle det räcka till pallen?

Största fisken för vår del, öring 3,66 kg

En fint formad öring som mätte ca 66 cm och i båten vägde den någonstans mellan 3,6-3,7 kg. Hm, det var lite för lite för våran del, men hoppet om en tredje plats levde. Vi fick ytterligare en öring men den var betydligt mindre och vägde strax över kilot och fick skyndsamt gå tillbaka.

Åskan kom in över sjön och de flesta båtar avlägsnade sig, kvar var till sist vi tillsammans med Lill- och storlommen samt Team blåbär. Team blåbär som hade en fin fiske dag och fick många fina öringar, med en topp på 3,35 kg och en klättring i cupen.

Vår öring räckte till en fjärde plats, då det kom upp en öring i Uddjaur på 3,93 kg som knep silverpengen. Christoffer Carlman segrade på 4,22 kg och Team Uddlös tog tredjeplatsen på 3,77 kg. 


I öring-cupen tog Urban Sundström hem segern med en totalvikt på 11,96 kg. Före tvåan North Western på 11,74 kg och Team Blåbär på 11,07 kg. Otroligt jämt i cupen alltså. Från Team F4F så säger grattis till Urban Sundström och lyfter på hatten för topp tre, otroligt bra fiskat i dessa förhållanden. North Western knep för övrigt en andra plats i gäddklassen med en gädda på 9,62 kg! 

Nu laddar vi om för nästa tävling, Tjeggelvasträffen. En tävling i sagolik miljö och där riktigt stora fiskar simmar. Den är tillika den tredje deltävlingen i Arjeplogsmästerskapet. Väl mött!

/Richard - Team F4FInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg