måndag 29 juni 2020

Öppna Lapplandsmästerskapet i trolling 2020

Sommarens höjdpunkt inom fisket i Arjeplog, ÖLM som i år fick genomföras i en annorlunda tappning med anledning av Covid-19. Tävlingen skulle ha ingått som en deltävling i STM-serien, men ströks från SM-programmet tillsammans med tre andra deltävlingar. Den annorlunda tappningen och åtgärder bestod i att kaptensmötena och invägningarna skedde endast med kaptenerna för teamen, men dessa sändes live via Facebook och kunde nå ut till den publik som vanligtvis brukar vara på plats. Trevligheterna runt i kring tävlingen fick också stryka på foten, vilket gjorde att inget tält med mat och dryckesservering fanns vid på plats. En stor eloge ska ges till samtliga fiskare och publik som följde de angivna rekommendationerna och styrningar som var angivna. Men störst tack ska arrangörerna ha, som trots det rådande läget håller ihop tävlingen och agerar på ett otroligt proffsigt sätt. Hatten av till er alla, ni är otroliga! Ni visar även att tävlingar kan genomföras storstilat trots stora begränsningar!


Allt socialt runt tävlingen till trots är huvudsyftet fiske och här kommer en summering av tävlingen. Från förra året hade vi en andra plats som vi gärna hoppades få förvandla till den ädlaste valören och efter första dagens fiske var vi på god väg. 

Första tävlingsdagen, alla är vi likställda på noll poäng, vädret i Arjeplog är otroligt. Lätt bris och solen lyser stadigt från en blå himmel. Trots det vackra vädret var temperaturen inte outhärdlig. Då Peter för helgen hade förhinder att delta, hoppade Janne in och fiskade i hans ställe. Efter att ha sålt sin båt förra året var fiskesuget stort och det kändes bra att ha en rutinerad trollare som gast. 

Vi hade en plan från onsdagskvällen och när startskottet för första dagen gick styrde vi kosan upp längs Hornavans lockande vatten. Vi ankommer vår fiskeplats och lägger ut prylarna. Det känns fantastiskt härligt att vara igång. Det dröjer dock framåt 10.30 innan första fisken hugger. Jag ser ena linutlösaren dras bakåt och flyger ut ur hytten från vår AMT 215 PH. En öring drillas in och lyfts in i båten, den är klart godkänd och vi är igång. 

Nu dröjer det inte allt för länge innan det hugger på djupriggen, jag tittar och ett annat håll, men Janne uppfattar hugget och greppar spöet. Detta är en bättre fisk, nu stiger pulsen hos oss båda, något mer hos Janne misstänker jag. En stjärtfena som är av den lite större sorten visas några tiotalet metrar bakom båten. Ojoj, det är en riktigt fin fisk säger vi till varandra medan Janne fortsätter jobba hem fisken. Utan större dramatik landas ytterligare en godkänd öring och den är som sagt finare. Ett nytt PB för Janne och tillika båtrekord, för en öring på 75 cm och som i båten vägs till mellan 5,0 - 5,15 kg. 


Janne med ett nytt PB och båtrekord med en öring som vägs in på 4,98 kg

Vi gläds otroligt åt fisken och fortsätter i samma anda. Vi vänder upp och ska gå tillbaka mot den plats där senast fisken högg, vi hinner inte ändå fram innan det hugger igen, en tredje godkänd öring är ett faktum. Denna är väldigt brun i jämförelse med de andra, men den är godkänd och det är det viktigaste. Nu dröjer en tid med lite mindre aktivitet. Vi kommer upp och vänder ner ytterligare en gång, vi står och pratas vid, och tittar framåt för en stund, då bryts vår diskussion av det bästa ljudet man kan höra på en trollingbåt. En rulle som rusar! Jag vänder mig om och ser att ena djupriggspöet har löst ut och en fisk tar lina i rask takt. Jag greppar spöet och börjar drilla, känslan är otrolig och en ny fin fisk är påväg mot båten och vårt håvnät. 

Fjärde godkända för dagen, en öring på dryga tre kilo

Innan dagen är över landar vi ytterligare en öring, denna på 46 cm och fem godkända ligger i baljan. Vi lyckas tyvärr inte med att fiska fullt, men det är med god känsla som vi river spöna och åker ner mot hamnen.

Efter första tävlingsdagen är vi det team som lyckats bäst och vi föraras med ledarflaggan. Med 225,96 p ligger vi i täten före Team Storsloken på 197,4 p på andra plats och Puno med 189,2 p. 

Andra tävlingsdagen och det vackra vädret håller i sig. Starten går lugnt till och vi åker upp något högre än där vi startade förra dagens fiske. Lite mer varma i kläderna riggar vi ut ungefär 35 minuter snabbare än gårdagen. En dryg halvtimme går och det hugger på djupriggen, Janne får tag i spöet och känner att detta är tyngre pumpningar i andra änden av linan. Efter en tids drillande kommer en röding upp ur mörkret, den är fin. Det blir ytterligare en PB för Janne. 

Ett nytt PB på röding för Janne 2,14 kg

Fisket är dock mer trögt under denna dag och först efter 14-tiden får vi ytterligare en godkänd fisk, även detta en röding. En mycket viktig fisk skulle det visa sig. 

Många team fiskar bättre än oss och det tätnar i toppen av resultatlistan men vi lyckas behålla vår ledarflagga. Vi ökar till 298,04 p och leder före Sik&Destroy på 278,6 p och Akkavare som trea med 272,8 p. 

Den tredje och avgörande tävlingsdagen, vädret håller i sig men vinden har vridit sig något. Vår plan är att söka av den norra sidan av Hornavan i tron på att varmt vatten även finns där. Så var inte riktigt fallet utan vi styr över mot tidigare fiskeplatser. Det hugger på djupriggen och Janne hugger tag i spöet, men fisken är borta. Första bomhugget för tävlingen var ett faktum, ett bomhugg som inte kunna komma vid mer fel tillfälle. En klump infinner sig i magen, är det en sån här dag nu? Vi fiskar vidare och det hugger igen, men öringen mäter endast 38 cm. Klumpen i magen blir mer påtaglig. Vi har sedan tidigare kommit överens om att vi måste vidta drastiska åtgärder senast klockan kalle. Så blir det, vi river allt och bränner ner till "träsket" som Janne tidigare visat sig vara väldigt bra att fiska på. 

Vi får ut prylarna och det är endast ett fåtal timmar kvar att göra något på. En fisk skulle betyda allt för oss. Det hugger på djupriggen, en öring! Den är dock för liten och får snabbt gå tillbaka. Vi fortsätter, ett nytt hugg, på ena pulkan. Det är en tung fisk, men det gör inget väsen av sig. Det skriker gädda och till sista så biter den av tacklet. Klumpen i magen gör sig konstant påmind. Vi fortsätter, ett nytt hugg på andra pulkan, mer fart i fisken. Kan det vara en öring? En tanke som blir kortvarig då fisken helt plötsligt  "dör" då en gäddkropp visar sig. Detta är inte sant. Vi glider vidare och ser ett intressant eko på ekolodet, det hugger på djupriggen i samma veva. Borta! Ett andra bomhugg, INTE NU!  Där och då kändes det som att tävlingen definitivt gled oss ur händerna. Vi kämpar vidare, men inget mer händer. Känslan av tomhet tar över. Vi river prylarna och beger oss mot hamnen. Känslorna just nu är blandade, vi vet ju inte hur de andra har fiskat. Men vis av erfarenhet vet vi att det inte kommer att hålla. Erfarenheten hjälper även till att inte gå under totalt i denna stund, utan den ger en sund inställning till rådande läge. Vi vet att vi återigen gjort bra ifrån oss i en större tävling hur än det går. 

Vid invägningen klargörs det, vi tappar ner till en försmädlig femte plats. Suck. Men invägningen innehåller också en del glädjeämnen. Team Blåbär, satsade sista dagen på att ta tävlingen största fisk och lyckades, ordentligt! Stort grattis från oss till en så fin fisk!

Med 89 cm och en vikt på otroliga 8,16 kg tog Team Blåbär tävlingens största fisk

I bilden nedan återfinns slutställningen i ÖLM 2020, en femte plats med endast ett fåtal poäng upp till tredje plats. Så är fisket och det är därför tävlingsfisket är så himla skoj, det kan gå precis hur som helst!



Vinner årets ÖLM gör Storsloken på 336 p före Trolle på andra plats med 324,48 p och Team Tybert blir trea med 303,52 p. Vi säger stort grattis till er alla, väl fiskat! Avslutningsvis tackar vi som tidigare nämnts, fiskare, publik och framförallt arrangörerna som gör detta möjligt! Stort tack från oss! 

Jämtländska Storsloken, segrare ÖLM 2020

Tack för denna tävling! / Richard - Team F4F

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg